Spaning om Open-AI

”Det går vansinnigt fort nu. Vi befinner oss i ett paradigmskifte som är lika stort som när internet blev allmängods”, säger Henrik Byström, ledamot i DH Solutions styrelse och grundare av AI-labbet. Han fortsätter att beskriva de enorma framsteg som har skett på bara några månader. Från att Microsoft, i höstas, köpte in sig i plattformen Open-AI och den följande breda lanseringen av ChatGPT till där vi befinner oss idag. Den här AI-resan kommer att förändra allt och vi uppmuntrar alla kunder att testa Chat-GPT om man inte redan har gjort det.

Open-AI, som är initiativet bakom, består i sin tur av lite olika tjänster runt det sk GPT-ramverket som nyligen släpptes i version 4. Inom ramverket finns så klart Chat-GPT, men också DALLE, som är ett sätt att skapa bilder från text med så kallad konversationsbaserad AI. Med den nya versionen flyttas träffsäkerheten i plattformen från ca 60% till närmare 80%, vilket är riktigt högt och den här typen av AI blir nu en naturlig assistent i vårt arbetsliv.

Något av det mest spännande med GPT-ramverket är ju att det går att bygga in i andra plattformar, såsom skräddarsydda kundlösningar, men även de stora tech-giganterna bygger vidare på ramverket. För några veckor sen, så annonserade Microsoft den sk co-pilot tjänsten brett med ett stort event om hur de här tjänsterna kommer att integreras i hela Microsoft 365 plattformen. Det här eventet var något av det mest omtumlande sen lanseringen av Windows 95! Det som nu sker är att GPT-ramverket byggs in i hela plattformen, så att vi kan få världens snabbaste AI-assistent inbyggd i världens främsta produktivitetsplattform. Hela eventet, 43 min långt kan ni se här eller läsa annonseringen här. Självklart nöjer sig inte Microsoft med att bygga in GPT i enbart produktivitetssviten utan även i kodningsplattformarna, Dynamics och alla andra tjänster. Redan idag genereras ca 61% av koden i Github av den sk Co-pilot funktionen.

Även Google satsar hårt på det här området och efter ett något misslyckat första pressevent i februari, så annonserade också Google att deras plattform BARD nu är klar och problemen från presseventet fixade. De anser sig redo att ta upp mediakampen och kampen om kunderna.

Vi står inför en resa de kommande åren som kommer att gå till historien och vi uppmuntrar alla att fördjupa sig i det här området. Det finns annars en risk att det blir som framtidsforskaren Peter Siljerud nyligen utryckte det i chef.se ”Chefer som inte använder AI kommer att ersättas”.

Vi på DH Solutions hjälper dig gärna att få mer insikt i vad den snabba omställningen kan betyda för er verksamhet, så hör gärna av dig med dina frågor, så tar vi det vidare.

Henrik Byström, styrelseledamot DH Solutions
Henrik Byström, ledamot i DH Solutions styrelse och grundare av AI-labbet.

Henrik Byström, ledamot i DH Solutions styrelse och grundare av AI-labbet.