Rapport från Microsoft Ignite 2019

Microsoft är alltid Microsoft, professionella, entusiasmerande och framåttänkande.

Vi hade 4 spännande dagar i Orlando när vi besökte Microsoft Ignite tillsammans med 26 000 andra deltagare från hela världen. Otroligt häftigt att de får ihop logistiken. Tror inte det var något tillfälle där man märkte att det körde ihop sig. Imponerande!

Konferensen inleddes med att Microsofts VD Satya Nadella i sin Vision Keynote berättade om visioner, nyheter och spännande teknik. Microsofts stora satsningar är tekniken runt Azure och funktioner runt Teams.
Se gärna Satya Nadellas keynote:
Korta versionen https://www.youtube.com/watch?v=RibuBbifziY&t=24s
Långa versionen https://www.youtube.com/watch?v=jnUiJi4hts4

Under dagarna fanns möjlighet att lyssna och gå på olika sessions. Microsoft hade en stor utställning som var uppdelad efter deras olika tjänster och produkter. Bara i utställningen fanns flera experter per område som demade, berättade och svarade på frågor. Även många av deras samarbetspartners fanns på plats. Det var långa dagar, otroligt kul och givande.

Då vi som deltog från DH hade olika inriktningar i vår profession så valde vi ut olika sessioner att besöka och få info om. Nedan är några reflektioner på det vi tog del utav.

 

 

 

 

 

 

Teams

Teams är den applikation genom tiderna som ökar snabbast för Microsoft. Deras satsning och utveckling av Teams är också enorm. Man kan säga att Teams är själva navet bland deras applikationer och i princip allt kan kopplas till Teams. Det som man pratade mest om vid denna konferensen är att ha möten i Teams. Mötesdelen i Teams har utvecklats och kommer att ersätta Skype, de utvecklar och bygger in nya funktioner hela tiden. Några funktioner som de visade var: boka teamsmöten via kalendern, välja bakgrunder för ditt videomöte, gemensam whiteboard under möten, spela in möten och kunna söka i videon, översättning av inlägg på flera språk och framförallt enkelt att använda via alla enheter.

De utvecklar även möjligheten att samla uppgifter från alla appar i en ny uppgiftsdel, Tasks, som kommer att finnas i Teams och efter hand förfinas även hanteringen av teams, kanaler och chattmöjligheter.

En annan app som de satsar mycket på är Planner. I Planner kan du hantera och följa projekt. Kopplingen från Planner till Teams, Project och BI har förenklats.

Naturligtvis vill Microsoft även bli bäst på webbläsare. Därför satsar de mycket på Edge + Bing. Även Edge kopplas till Teams/Sharepoint så du kan få upp i en vy vilka dokument som du senast använt och varit delaktig i.

Azure och säkerhet

När det gäller säkerhet inom Microsofts produkter och strategier så satsar de otroligt mycket även här och bygger in cybersecurity i sina miljöer. Microsoft jobbar också mycket med att vi ska ha en värld utan lösenord och testar andra sätt att kunna identifiera användare vid inloggning. Att knäcka lösenord är idag den vanligaste attacken för att göra intrång i system.

För att ge större möjligheter så har Microsoft lösningar för alla plattformar med Azure. Om du idag har hybridlösningar, On-Prem eller egen hårdvara, kan du komma igång och använda den nya tekniken inom Azure och successivt gå mot molnlösningar.

Utvecklingen och produkter kring AI är också något som de satsar otroligt mycket på, ju fler IoT-enheter som startas upp ju mer data samlas in och mer automatiseras.

Effektivisering och automatisering

Det finns flera enkla verktyg för att kunna automatisera det du gör i Teams och övriga appar. Med hjälp av Microsoft Graph eller Power Platform kan man bygga anpassningar som baseras på Teams och Sharepoint.

Microsoft är generösa med att låta oss som levererar anpassade lösningar att få tillgång till smarta verktyg. De strävar mot att få fler att bli involverade i utvecklingen vilket innebär att ju fler som är med desto snabbare når vi en mer digitaliserad vardag.
En device som Microsoft trycker på är: "If you find yourself doing a simple dull task more than twice, automate it."

Vill du veta mer?

Vi är fullproppade av inspiration och alla möjligheter som Microsofts satsningar på Teams, SharePoint och Azure kan ge. Vi jobbar nu vidare med det vi har fått lära mer om och kommer naturligtvis framåt att väva in det i våra projekt och erbjudande.

Så kontentan är att det finns otroligt mycket att både utveckla och ha nytta av för effektivisering och digitalisering framåt.

Vill du veta mer om vad vi lärt och vad vi kan erbjuda inom Microsofts värld så är du naturligtvis välkommen att kontakta oss.

Trots att jag varit aktiv inom branschen i över 30 år är det spännande att se vad framtiden har med sig och hur vi utvecklar vårt arbetssätt.
Det jag vet är att utvecklingen inte står stilla utan att det kommer nya möjligheter hela tiden och det är bara att fortsätta kasta sig in och ta till sig det nya.

Vill du se mer om hur Microsoft ser på framtiden kan du ta del av Envisioning Tomorrow keynote https://www.youtube.com/watch?v=WaVs2jgxLqQ

Sammanfattat av vårt ”nyhetsankare” Helena Eriksson, VD