Pressmeddelande - Kvinnligt nätverk inom IT startar i Halmstad

Tillsammans förändrar vi TECHBRANSCHEN!

Techella Halmstad är en systerorganisation till Techella (läs mer här).
Techella är ett initiativ vars huvudfokus är att påverka den låga andelen kvinnor som verkar i techbranschen. Mer långsiktigt mål är att påverka andelen tjejer som söker till tekniska utbildningar, att få fler kvinnor att stanna i branschen och att öka andelen kvinnor i tech-styrelser.

Syftet med nätverket Techella Halmstad är att tillsammans skapa en plattform där tjejer/kvinnor med IT- och teknikjobb eller intresse kan ha kul, utveckla varandra genom lärande samt att få och ge inspiration till varandra. Det är ett fristående nätverk vars syfte är att lyfta de begåvade tjejer och kvinnor inom tech som verkar i och omkring Halmstad. Nätverkets första frukostevent i Halmstad är den 24 september på DH Solutions, Sperlingsholmsvägen 25. 

Initiativtagarna till Techella Halmstad Sara, Katrin och Helena är alla aktiva inom IT på olika företag i Halmstad och anser att Techella behövs i Halmstad både för att attrahera fler kvinnor att söka sig till branschen men även för att visa att Halmstad är en IT-stad.
- Andelen kvinnor som jobbar inom tech är i hela Sverige ca 20% och i Halmstad är andelen strax under 20%. Vi vill naturligtvis att Halmstad ska ligga i framkant. Här finns en högskola med många utbildningar som riktar sig mot branschen och det gäller att fånga upp de tjejer som går där och visa att det finns många spännande jobb att söka efter sin utbildning, säger Katrin som jobbar på Phoniro Systems som Agil Coach.
- Jag började på Datahalland numera DH Solutions 1985 och jag har i princip varit ensam tjej på de flesta utbildningar och sammankomster som jag varit med på under dessa år. Ser vi på DH Solutions så var vi 3 tjejer i företaget av 40 anställda 1999, numera är vi 17 st på ungefär lika många anställda. En ökning från 7% till 42%. Det är stora fördelar och påverkar arbetsmiljön positivt men även våra kundprojekt blir mer effektiva, innovativa och smartare då tjejer och killar kompletterar varandra och ser lösningar på olika sätt, berättar Helena som är VD på DH Solutions. 
- Vi har valt att starta upp som ett systernätverk till Techella som redan finns i Helsingborg och Stockholm. Det gör att vi får en bra grund och ett syfte men även möjligheten att samverka när det gäller aktiviteter Emelie Nilsson Sträng som är grundare av Techella och som kommer att vara med på vårt första möte och berätta sin story om hur och varför hon 2018 startade Techella i Helsingborg, och nu lockar hundratals tjejer till sina event i Helsingborg och Stockholm. Emelie vill förändra Tech-branschen och det häftiga är att hon vill göra det tillsammans med oss i Halmstad, säger Sara som är på Jayway och jobbar som Studio lead.
- Vi har bjudit in de kvinnor vi vet som jobbar inom företag och organisationer med IT och hoppas att många kommer den 24:e på frukost, säger Katrin. - Naturligtvis är även de tjejer och kvinnor som vi inte nått ut till välkomna säger Sara.
- Ja, vi blir superglada för alla som vill vara med och bidra genom att dyka upp på vårt första event avslutar Helena.

Agenda
7:30-7:50 Frukost och mingel
7:50-8:00 Techella Halmstad - Vi gör det tillsammans!
8:00-8:30 Emelie berättar om Techella och hur hon vill förändra Tech-branschen tillsammans med dig.
8:30-9:00 Hur kan Halmstad bli en bättre Tech-stad?

Anmäl dig via länken till höger eller kontakta oss senast 20/9. Det kommer erbjudas frukost till självkostnadspris.
Hälsningar Katrin Dahlstrand, Phoniro Systems Sara Beskow, Jayway Helena Eriksson, DH Solutions

Kontakt
Helena Eriksson
DH Solutions AB
helena.eriksson@dhsolutions.se
Tel 035-17 91 07