När, var och hur använder vi AI i vår vardag?

AI-verktyg har blivit en integrerad del av våra liv, ofta utan att vi ens märker det. De senaste årtiondenas framsteg inom datorkraft, stora datamängder och avancerade algoritmer har gjort AI tillgängligt på sätt som förändrar vår vardag.

AI, som står för artificiell intelligens, är en teknologi som efterliknar mänsklig intelligens för att utföra uppgifter som språkförståelse, bildigenkänning och problemlösning. När jag funderar på när och hur jag använder AI, inser jag att det finns i nästan allt jag gör: när jag handlar, lyssnar på musik, kör bil och tränar.

När jag handlar …
- På nätet: AI-drivna rekommendationssystem analyserar mina tidigare köp och bläddringshistorik för att föreslå produkter jag kanske gillar. Många webbplatser använder även AI-chatbots för att svara på kundfrågor i realtid och det finns idag flera AI-appar som hjälper till att jämföra priser, för att jag ska hitta de bästa erbjudanden.

- I dagligvarubutik: Genom att jag scannar varor får jag erbjudanden baserat på mina vanliga köp. Många butiker använder även AI för att skapa nyhetsbrev och anpassade startsidor utifrån mina preferenser.

När jag lyssnar på musik …
- Jag tror inte jag är ensam om att tycka om att lyssna på musik, men visste du att AI är inblandat även här? Musikplattformar använder AI-algoritmer för att föreslå nya låtar och artister baserat på våra lyssningsvanor. De skapar dessutom spellistor som kombinerar mina favoritlåtar med nya, ofta med en blandning av 80-talslåtar som jag älskar. AI förbättrar även ljudkvaliteten och anpassar ljudinställningar beroende på miljön och musiken.

När jag kör bil …
- Även här hjälper AI oss i vår vardag, till exempel i GPS-appar där det optimerar rutter med realtidsdata om trafikförhållanden. Biltillverkare utvecklar även AI-drivna system för autonom körning, filbyte och parkering. Moderna bilar har också AI-system som varnar för potentiella faror, hjälper till med filhållning och automatisk inbromsning, vilket gör resan säkrare och mer bekväm.

När jag tränar …
- AI kan också göra vår träning roligare och mer effektiv. Till exempel finns det appar som använder AI för att spåra mina träningsvanor och ger personliga träningsråd. Jag kan också få realtidsfeedback på min form och teknik via AI-drivna virtuella tränare som finns i appar eller smarta speglar. Dessutom kan min hälsa övervakas med smarta klockor och fitnessband som använder AI för att analysera rörelser, hjärtfrekvens och sömnmönster för att ge insikter och rekommendationer.

____________
Ja, det är en hel del som vi nog inte tänker på där AI är inblandat. Dessa verktyg gör livet enklare, mer effektivt och ofta roligare genom att erbjuda personliga och smarta lösningar för våra behov. Mitt liv blir mer anpassat, kanske motiverande och förhoppningsvis mer hälsosamt.

När tänker du på att AI är med dig i vardagen? Det vore kul att få höra din syn på AI i vardagen. Hör av dig så tar vi en kopp kaffe!

Helena Eriksson, VD

Helena Eriksson, VD med AI i vardagen

Helena Eriksson, VD med AI i vardagen

Vill du komma i kontakt med oss?