Månadens DH profil - Sven Eriksson

Du startade Datahalland (nuvarande DH Solutions) 1972. Vad drömde du om då?

Ett eget fritt företagande var drömmen, men målet var inte större än ett enkelt levebröd. Jag började i liten skala på inhyrd dator som servicebyrå för mindre företag som jag sökte upp och övertygade om datorernas möjligheter. Sedan fick jag chansen att köpa egen dator och flyttade till eget kontor. Det går egentligen inte att drömma om hur framtiden kan bli, den kommer ändå. Man måste våga ta klivet och lägga det där med konsekvenser lite åt sidan.

Vilka personliga egenskaper behöver man ha som entreprenör?

Självständig och lite orädd. 

IT-begreppet etablerades runt 1992. Då hade ditt bolag funnits i 20 år.  
Vilka är de tre viktigaste händelserna i bolagets historia?

Det är givetvis väldigt många händelser som har haft stor vikt för bolaget, men jag kan nämna tre? Det var stort för mig att flytta in i de första egna lokalerna på Badhusgatan 10, där det tidigare låg ett konditori. En annan milstolpe var när PC:n kom på 1980-talet, den blev en ny gren i verksamheten och ett steg in i den nya världen. En tredje stor händelse var när vi byggde en kontorsfastighet i Halmstad 1990. Då var vi nitton anställda, men kunde växa i vår egen takt och skapa fler arbetstillfällen. Idag är vi runt fyrtio medarbetare. 

Ni har nu funnits i 45 år och är fortfarande ett fristående familjeföretag. 
Vilken roll har du på DH Solutions idag? Vad driver dig nu?

Som delägare följer jag naturligtvis utvecklingen i DH Solutions med stort intresse. Idag är jag passiv delägare och styrningen av bolaget ligger i den nya generationen, men jag tycker om att vara på kontoret någon dag i veckan och träffa anställda och fixa lite övrigt. Den anda som finns i familjeföretaget är värd att vårda och företagets anställda är en mycket viktig del i mitt liv. Det ger mig glädje och mycket positiv energi att träffa  motiverade medarbetare. 

Din medarbetare uppskattade din energi. Var kommer den ifrån? Vad äter du till frukost?

Jag skulle säga att jag vaknar glad! Därefter äter jag en fiberrik frukost. Det är också viktigt att sköta om sin kropp. Jag har motionerat i hela mitt liv. Löptränat och sprungit maratonlopp, åkt skidor, cyklat, simmat och avverkat den svenska klassikern. Ingenting som jag är ensam om, men fysisk aktivitet är en livsstil för mig. Idag går jag promenader med stavar i händerna, bygger och underhåller musklerna på gymmet. Ur fysisk aktivitet kommer energi, men jag tror också på att umgås med positiva människor.

Hur kan DH Solutions expandera och utvecklas i framtiden?

Utvecklingen inom kommunikation och IT går väldigt fort. För oss gäller det naturligtvis att följa utvecklingen och gärna ta täten med innovativa lösningar. Vi växer med nya affärer, med nya kunder i stora delar av världen. Men kärnverksamheten, med IT-tjänster och Systemutveckling, är fortfarande den stora delen. Vi växer med dem som bas och utvecklar dem och övriga tjänster och det kommer vi att fortsätta göra.

Vad vill du utveckla hos dig själv i framtiden? 

Jag gillar att skriva. Det skulle jag vilja utveckla. Som morfar och farfar har jag hämtat mina barnbarn på dagis och i skolan i flera år. Det har varit väldigt roligt och dessutom gett mig uppslag till barnböcker. Händelser i det lilla som jag har noterat, som kan utvecklas till berättelser där andra karaktärer än barnbarnen får huvudrollen. Gärna i samarbete med barnbarnen.

Vilken medarbetare vill du veta mer om? Och varför?

Catharina Gunnarsson skulle jag gärna vilja veta mer om. Hur växte hon upp? Tiden i Norge. Vad har hon för hobbys och intressen m.m.

Snabbfakta om Sven
Namn: Sven Eriksson
Ålder: 79 år
Familj: Sambo