Månadens DH profil - Ronja Hall

Från Växjö till Halmstad via Taiwan. Ronja har en masterutbildning inom Business Management för matindustrier på Sveriges Lantbruksuniversitet, men har också lärt sig Chinese Mandarin på National Taichung University, jobbat som bartender i Göteborg samtidigt som hon läste en YH-utbildning inom BI på Folkuniversitetet. Under 2017 landade Ronja på DH Solutions.
Var växte du upp?

Jag växte upp på en gård i en liten småländsk by med 15 invånare som heter Åkhult. När jag började gymnasiet flyttade jag till en egen lägenhet i Växjö och direkt efter studenten flyttade jag till Schweiz och jobbade som aupair. Då var jag 19 år och sedan dess har jag bott mycket utomlands.

Vilka länder har du sett?

Jag har bott, studerat och jobbat i Singapore, Queensland i Australien, Indonesien och Taiwan. Men jag har rest i väldigt många länder. Som 20-åring reste jag ensam runt jorden, till exempel. Startpunkten var London, sedan USA, Australien, ställen runt om i Asien med Filippinerna, Kambodja, Kina, Fiji. Men jag har mycket kvar på min bucket list. Här är fem saker: Uppleva Inkariket. Ta med familjen på en roadtrip i USA. Köpa en bungalow på Bali. Resa med Transibiriska järnvägen. Besöka Zanzibar.

Vilka språk talar du?

Engelska, franska och kinesisk mandarin. Kinesisk mandarin är ganska svårt, men det är inte riktigt så svårt som många tror. Jag bodde ju i Taiwan i två och ett halvt år, så jag hörde ju språket hela tiden och lärde mig bit för bit. Men den dialekten som man talar i Taiwan är väldigt annorlunda jämfört med den mandarin som de pratar i kinesiska nyhetssändningar och serier som jag följer.

Vilket är det bästa land du bott i?

Alla länder har sina fördelar, men jag trivdes jättebra i Taiwan. Det är ett samhälle som fungerar. Jag hade ett jobb som engelskalärare, jag hade ett stort kontaktnät av vänner, maten är fantastisk och det är väldigt vackert.

Var finns världens vackraste utsikt?

Kinesiska muren, det är som att gå runt i ett vykort.  

Var på din brokiga väg hittade du IT-branschen?

När jag var färdig med min master i Business Management ville jag få en praktisk koppling till allt det teoretiska, för att ta mig närmare näringslivet. Jag hade aldrig hört talas om BI tidigare faktiskt, men just den vidareutbildningen var helt perfekt för mig. Jag älskar siffror, problemlösning och teknikens möjligheter. Alla bitar föll på plats och under 2017 började jag på DH Solutions.

Vad är BI?

Och varför har företag nytta av det? Business Intelligence är ett samlingsnamn för teknik, applikationer och metoder för att samla in, hantera och analysera information för att få fram bra beslutsstöd för företag och verksamheter. Insikterna som kommer ur BI har företag i alla storlekar nytta av.

Hur ser en arbetsdag ut?

Jag jobbar kontinuerligt med cirka 6-7 kunder. Oftast utifrån vårt kontor i Halmstad. En stor del av min arbetstid används till att utveckla kundanpassade system och BI-lösningar. Vad har kunden för mål och behov? Vilka data och siffror har vi att jobba med? Hur ska vi modulera den och koppla ihop lösningen? När insamling och analys genomförts använder jag verktyget Power BI för att visualisera och presentera lösningen för användaren.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Variationen, skapandet och problemlösningen. Att få ge en aha-upplevelse och få feedback från nöjda kunder. Det är jättekul att komma till jobbet och jag har väldigt bra kollegor. Vi är två personer som jobbar med business intelligence i teamet för kundanpassade system, som sammanlagt består av nio personer, men vi samarbetar dessutom med övriga team inom DH Solutions. Vi har en bra sammanhållning och gemensamma mål. Det är kul!

Berätta någonting om dig själv som väldigt få känner till.

Jag är även utbildad inom antropologi och psykologi.

Vilken medarbetare vill du veta mer om?

Johan Weinitz: ”Vad är hans stora passion i livet?”

Ronja Hall, Systemutvecklare BI

Ålder: 33 år
Familj: Sambon Julio, sonen Luke 2,5 år, bonusdottern Ella 9 år, en hund, tre katter och två hästar.
Bor: Bygger just nu hus i Skrea, Falkenberg
Intressen: Hästarna först och främst, men också film och resor.

”Det bästa med mitt jobb är nog att ge aha-upplevelser och få feedback från nöjda kunder.”

Tåg eller flyg?
Sushi eller Torsk?
Utförsåkning eller vattenskidor?
Hund eller katt? Allt + häst!
Öppna landskap eller höga berg?
Galgberget eller Mount Fiji?