Månadens DH profil - Monica Åkerlund

Vem är du Monica?

Jag är född i Malmö och bodde där tills jag var 12 år efter det flyttade jag till Landskrona. För 20 år sedan flyttade jag till Halmstad efter att ha funnit kärleken och har blivit kvar här sedan dess. Jag bor i Snöstorp tillsammans med min man Stefan och våra barn Andreas 16 år och Tobias 14 år.
På fritiden tycker jag om att träna, mest spinning. Jag har även spelat golf med det ligger tyvärr lite vilandes just nu på grund av tidsbrist. Somrarna spenderar jag gärna på Tjurkö som ligger utanför Karlskrona i Blekinge där har vi farmors föräldrahem kvar i släkten. Det finns tre hus på tomten så mina kusiners familjer har var sitt hus. Eftersom min släkt finns nere i Malmö så träffas vi i Blekinge på somrarna.
Sen tycker jag om att resa. Mitt drömresmål är Hawaii. Dit ska jag någon dag!

Vad gör du på DH Solutions?

Jag är ekonomiassistent och receptionist. Lite allt i allo kan man säga. Till sommaren har jag varit här i 12 år. Det bästa med mitt jobb är att jag har så pass varierande arbetsuppgifter och trevliga arbetskamrater.

Hur kommer det sig att du började här?

Det var i samma veva som jag flyttade till Halmstad. Jag tyckte tjänsten lät intressant och så hade hört en del bra saker om DH Solutions, så jag skickade in en ansökan och fick jobbet. Dessförinnan hade jag varit 16 år på samma företag och trivts bra, så ett krav var att det skulle vara ett roligt jobb som jag kunde trivas minst lika bra på, vilket jag gör.
Men det var ganska nära att jag blev lågstadielärare. Jag kom in på utbildningen och stod i valet och kvalet om hur jag skulle göra men i slutändan beslutade jag mig för att vara kvar på mitt dåvarande jobb. Det är anledningen till att jag sitter här idag.

Har du några talanger?

Jag kan spela på gehör. Jag spelade piano i många år men lärde mig aldrig noterna. Då tröttnade jag och bestämde mig för att börja rida istället. Det blev en lektion och aldrig mer (!).
Under en golfrunda i Landskrona med min mamma gjorde jag även Hole in One för 25 år sedan. Det måste jag väl ändå kunna räkna som en talang (eller tur!).

Något annat vi inte vet om dig?

På min senaste födelsedag hade vi ett quiz om mig där en fråga var vilket mitt första sommarjobb var. Det var när jag var 9-10 år när jag och en kompis jobbade med att sätta på suddgummi på blyertspennor. Det var ingen som gissade rätt på den.
Jag har fobi för hajar. När jag flyger, vilket jag inte heller tycker om för den delen, tänker jag på att om planet störtar så är jag mest rädd för att det ska ske i havet, pga hajar. Jag kan inte se hajar på tv ens, de är skitläbbiga. I ett tidigare liv har jag säkert blivit uppäten av en.

När trivs du som bäst?

Jag trivs som bäst när jag är med familjen. Gärna i vårt sommarhus där det är lugnt och skönt och man bara är.

Vem vill du veta mer om?

Håkan Gunnarsson, Systemutvecklare, han är en liten smygare så nu får han krypa till kors.

Recept 4 pers.

600g råa skalade Tigerräkor (el1 kg Scampi)

Marinad

1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
2 msk citronsaft
2-3 msk olivolja
färsk chili
vitlök

Sås

4-5 mogna tomater
1 tsk tomatpuré
2-3 msk schalottenlök
2 dl torrt vitt vin
1,5 msk fiskfond
1 dl créme fraiche
50-75 g mjukt margarin
½ krm cayennepeppar
1 kruka färsk basilika

Tillbehör

Färsk spenat
Pasta

  1. Blanda marinaden och lägg i räkorna.
  2. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Lägg tomatkött, tomatpuré, schalottenlök, vin och fond i en kastrull och koka i ca 5 min.
  3. Kör tomatröran i matberedaren till puré som sedan passeras i en sil.
  4. Koka tomatsås med crème fraiche, vispa i margarin och smaksätt med cayenne och basilika.
  5. Smörfräs spenat och halstra tigerräkorna i 1-2 min.
  6. Lägg pastan i botten, sedan spenat och tigerräkorna överst.

 

Fem snabba:

Under 2016 ska jag åka till Rom
Om jag hade obegränsat med pengar skulle jag jobba lite mindre, resa mer och betalat av alla mina skulder
I filmen om mig själv skulle Kate Winslet spela mig
Om jag var superhjälte skulle jag rädda barn
Om jag bara fick äta en rätt för resten av mitt liv skulle det vara mitt recept med Halstrade tigerräkor med pasta (se recept  till vänster)