Månadens DH profil - Fredrik Backe

Månadens DH profil - Fredrik Backe

Stämmer det att du växte upp med Per Gessle som granne? 

– Nej, det skulle jag inte säga. Men inte alla vet var Sandhamn och Görvik ligger, och nämner jag Gessle så vet alla. Det är ett litet fint ställe alldeles vid kusten. Här växte jag upp och jag gick i skolan i Halmstad. Det var förresten på högstadiet som jag träffade tjejen som skulle bli min fru. Efter gymnasiet började jag jobba direkt, och det var först 2014 som jag tog tag i mitt IT-intresse och började läsa Cloud Computing Engineering. Det är en modern IT-utbildning, som har gett mig relevant kunskap att använda direkt i jobbet som systemspecialist.

Du började på DH Solutions under 2017. Hur trivs du?

Jag trivs oerhört bra och det är ett roligt jobb, där jag har mycket kontakt med människor. Mitt uppdrag är att ta emot samtal och mail från kunder som vänder sig till DH Solutions support för att få hjälp med små och tillfälliga problem med datorer eller mailservers, men också till större utmaningar som tar lite mer tid i anspråk. Mina arbetsdagar ser lite olika ut, beroende på aktiviteten i supporten. Vissa dagar är det fler som ringer andra dagar är det lugnare, men det finns alltid andra arbetsuppgifter att ta tag i.

Hur utvecklas IT-branschen just nu? 

Allt fler frågar om det mytomspunna molnet och framtiden går mot mer frihet, tror jag. Kunder efterfrågar kompletta lösningar, där du har din mail, alla program och verktyg samlat på samma plats, som är tillgänglig oavsett om du är vid din dator på din arbetsplats eller någon helt annanstans i världen med din laptop, smartphone eller läsplatta.

Ni tränar tillsammans på jobbet?

DH Solutions är ju ett företag som engagerar sig i medarbetarnas hälsa. Vi tränar tillsammans, ibland på arbetstid. Det är kanon, tycker jag, eftersom det skapar en särskild gemenskap att svettas tillsammans. För mig är det här en motivation att komma igång med träningen igen. 

Du har en lång karriär som elitgymnast?

Ja, jag växte upp i träningshallen tillsammans med Halmstads Frigymnaster. Jag började när jag var 6 år och slutade när jag fyllde 21 år och större delen av den karriären var på elitnivå. Fram tills jag var 16 år höll jag med artistisk gymnastik och de sista fem åren med truppgymnastik. Jag har både tävlat i Sverige och för Sverige i juniorlandslaget. Det var en fantastisk tid. Jag slutade först när jag bröt fötterna. Det blev på något konstigt sätt ändå ett bra avslut. Nu var jag färdig, det fanns ingen återvändo. Och jag kunde fokusera på andra saker.

Hårdrock, vad betyder det för dig?

Haha, man kan inte få för mycket hårdrock i sitt liv. Jag lyssnar helst i bilen, på väg till jobbet på morgonen. Då kan jag spela högt, tagga till. Det är ju ett tag sedan jag spelade i bandet Cromagnon, men jag har några elgitarrer hemma som samlar damm. 

Ditt bästa konsertminne?

Iron Maiden på Ullevi 2005, tveklöst. Jag och ett par kompisar började köa halv 8 på morgonen och insläppet var halv 6 på kvällen. Konserten livesändes nämligen på SVT och vi gjorde allt för att hamna längst fram vid scenen, för att komma med på tv. Det gick inte riktigt som vi hade tänkt. Endast en av oss kom med i bild – och det var vid själva inspringet på Ullevi, när han snubblade och åkte kana med huvudet före ner för en trappa.

Fredrik Backe

Systemspecialist

Ålder:
 29
Familj: Fru och en liten pojke + två katter
Bor: Söndrum, Halmstad
Intressen: Familj, resor, musik, teknik och datorspel

Fem snabba!

Metallica eller AC/DC?
Solo eller trupp?
Morgon- eller kvällsmänniska?
Löpband eller skogsväg?
Strand eller stad?