Månadens DH profil - David Sampaio


När David växte upp i Lissabon och såg Stefan Schwarz spela med Benfica i den portugisiska ligan visste han inte att han senare i livet skulle flytta till Sverige, jobba med IT-frågor för stora företag och gifta sig med Lina.

– Min mamma träffade en svensk man, så vi flyttade till Skaraborg. Jag var femton år och det var inte många andra som talade portugisiska där, men jag fick vänner och hade ett umgänge som gjorde det lätt att komma in i gemenskapen och lära mig språket. Jag började högstadiet när det var en termin kvar och kom sedan in på gymnasiet. Det är klart att det var tufft och jag fick kämpa, men jag har alltid gillat att plugga. Med engelska och franska i bagaget utbildade jag mig till språklärare vid Uppsala Universitet, men bytte spår och läste till Systemutvecklare vid Högskolan i Skövde. Nu har jag varit i Sverige i 22 år, mer än halva mitt liv.

Men så flyttade du till Danmark?

– Ja, det stämmer. Det var ett internship, som är en tidsbegränsad praktikplats, på Bosch i Köpenhamn. Där jobbade jag med logistik och IT under ett års tid. Det var lärorikt på alla sätt att jobba i Danmark, på ett tyskt företag, som svensk med en portugisisk själ.

Vad innebär det att ha en portugisisk själ?

– Hur ska man förklara det? Åker du buss i Portugal, så börjar du ganska snart prata med den som sitter bredvid. Under resans gång lär du känna en människa du aldrig träffat förut och förmodligen aldrig träffar igen. Ungefär så!

Fick du förlängt på Bosch?

– Jag fick erbjudande om en fast tjänst på IT-avdelningen i Tyskland, men tackade nej till tjänsten och flyttade hem till Skövde. Jag fick anställning på IT-företaget Tieto och stannade i fem år, men när vi fick vårt andra barn så ville vi korta ner det geografiska avståndet till föräldrar och svärföräldrar som finns i nordvästra Skåne.

Hur hamnade ni i Halmstad?

- Halmstad låg bra till, så familjen flyttade hit. De första åren jobbade jag i Göteborg på Collector Bank, som hade en stor IT-avdelning där jag arbetade som systemutvecklare och teamledare för sex personer. Men det är tungt att pendla med familj och små barn, så jag började så smått se vad det fanns för andra möjligheter.

Varför blev det DH Solutions?

– Jag sökte mig hit och fick chansen att presentera mig själv. Den 1 augusti 2018 började jag min anställning. DH Solutions är ett företag som jobbar nära kunderna och utifrån deras specifika behov, vilket innebär ett tätt samarbete både med kunden och med teamet. Våra kunder finns i olika branscher, vilket gör att man får lära sig nya saker och anpassa lösningarna. Sånt gör uppdragen extra intressanta.

Trivs du?

– Jättebra! Det är kul att komma till jobbet på morgonen, jag känner mig motiverad, sammanhållningen i teamet är jättebra. Det finns också ett genuint och personligt engagemang från ledningen, som jag tycker är väldigt fint. Bland annat inom friskvård, med roliga utmaningar och tävlingar. En annan bra idé är att företaget har en elcykel som vi använder till och från kundmöten inom ett visst avstånd, istället för bil.

Vad har du för fritidsintressen?

– Ganska vanliga intressen, egentligen. Att vara med familjen och vänner. Halmstad har så fin natur och möjligheter till aktiviteter. Jag gillar att vara ute med barnen, vi cyklar, springer och allt möjligt. Det blir en hel del fotboll också då jag är en av tränarna för pojklaget födda 2012, i en klubb där min son Adrian spelar.

Fotbollen, vad betyder den för dig?

– Jag växte ju upp i Lissabon, som är en stor stad. Där fanns inte möjligheter att få spela på gräs när jag var liten, så som vi gör här. Men jag spelade fotboll i skolan och vi hade ett lag som spelade fussball som var stort där och då. Senare spelade jag som vänsteryttermittfältare i Jula BK i Mariestad och i Korpen när jag bodde i Uppsala.

När vinner Benfica Champions League igen?

– Haha! Mycket bra fråga. Det hände innan jag föddes, men det kommer att hända igen. Hoppet är det sista som överger oss. Som liten grabb såg jag João Pinto, Rui Costa och Stefan Schwarz spela på Estádio da Luz. Det var riktigt bra fotbollsspelare. På den tiden hade jag aldrig varit i Sverige, men det är många svenskar som spelat i Benfica – Jonas Thern, Glenn Strömberg och så Sven-Göran Eriksson som tränare.

Vilken medarbetare på DH Solutions vill du veta mer om? Varför?

Jessica Skog – det skulle vara intressant att veta mer om hennes resa och varför det blev just IT. 

David Sampaio, systemutvecklare

Ålder: 37 år
Familj: Frun Lina samt barnen Adrian 6 år och Alicia 3 år
Född: Lissabon
Bor: Albinsro, Halmstad

Snabbfrågor

Bästa fotbollsspelaren: Cristiano Ronaldo
Favoriträtt: Portugisisk Feijoada
Bästa film: Pulp Fiction
Vart reser du helst: Sintra, ca 3 mil från Lissabon
Din superkraft: Social och utåtriktad