Månadens DH profil - Anton Chronwall

Anton växte upp i TrelleborgHan har mycket spännande att berätta – på bred skånska som inte är helt lätt att förstå om man inte själv är född söder om Malmö. Vägen till titeln Business Intelligence Consultant var spikrak som E6:an norrut mot Halmstad.

– Jag började med att rensa arkiven på ett företag när jag var 13-14 år. Jag fortsatte att sommarjobba där och det var när företaget skulle byta affärssystem som jag fick upp ögonen för it-branschen. Jag sökte till Högskolan i Halmstad och Affärssystemsprogrammet under 2016. Under en föreläsning om BI så kom jag i kontakt med Dan på DH Solutions. Det ledde så småningom till en praktikplats och senare till en anställning. Från mitt håll var det aldrig någon tvekan, eftersom jag upptäckte tidigt hur kompetenta och goa alla är som jobbar på DH Solutions. Det var bara att tacka och ta emot.

Vad är egentligen BI? Och Business Intelligence Consultant, vad gör en sådan? 

– En traditionell databas är optimerad för att skriva, medan det datalager vi bygger är optimerat för att läsa. Nyttan är att man snabbt och enkelt får kontinuerlig, direkt och värdefull data. Och då kan man fokusera på att analysera data, istället för att hitta och sammanställa information. Det kan exempelvis vara försäljningen man vill mäta och analysera. Nyttan är att kunderna får säkra siffror, en sanning att utgå från i hela företaget, vilket ger säkrare analyser.  
Jag är med och bygger upp datalager för våra kunder i alla möjliga branscher, utifrån deras behov. Hela flödet från databas till rapport. Jag trivs just för att det är så brett, och att jag får utlopp både för den kreativa och den analyserande sidan av mig själv. 

God mat och gärna en IPA

Anton bor sedan ett år tillbaka i en fin lägenhet i centrala Halmstad. Han gillar att laga mat, men det blir en del hämtmat också.   
– Jag gillar ju god mat och vill ju påstå att jag är bra på att laga mat. Men gillar man inte lök, så gillar man inte min mat. Min paradrätt är fläskfilégryta. Jag lagar inte så mycket mat eftersom jag bor själv, och dessutom i centrala stan, så det blir mycket hämtmat från Bulls och Clarion Hotel i Halmstad. Men min favoritrestaurang i världen är en liten bistro i Prag som heter Nota Bene. Deras anka var fantastisk. 

Och till maten, vad rekommenderar du då? 

– Gärna en öl av typen New England Session IPA. Ska det vara vin så dricker jag rött, helst Pinot Noir

Mer heminredning än padel 

Pandemin har gjort att Anton har fått anpassa sina intressen och sin lediga tid på grund av restriktionerna.  
– Jag måste tyvärr svara att det har blivit en hel del Netflix och Youtube. Annars försöker jag att hålla liv i mina blommor, det är väl det. Jag köpte nog alldeles för mycket blommor när jag flyttade in i min lägenhet och har ingen aning om hur de ska skötas. Man kan ju inte bara ha en soffa och en tv hemma, tänkte jag. 

Så du är mer intresserad av heminredning än av padel? Dina kollegor undrar nämligen hur mycket padel du spelar nu för tiden? Du gick tydligen ut hårt och köpte hela utrustningen direkt

– Hahaha! Jag spelar näst intill ingenting nu. Och det där med utrustningen, nja det där stämmer inte riktigt. Jag köpte ett par träningsskor för 400 kronor. That’s it.

Vad gör du om 5 år?

– Jag vet knappt vad jag gör om en månad faktiskt. Allt kan ju hända, så det är svårt att ha några så där långsiktiga planer. Jag tänker istället på att ha tio drömscenarier, så får man styra längs vägen och utifrån vad som händer. Men jag vet vad jag ska äta till lunch i alla fall. Det blir Bulls.  

Har du någon stafettfråga till Jacob Bergström? Vad vill du veta mer om personen? 

– Han har som mål att se de 250 bästa filmerna enligt rankingsajten IMBb. Hur långt har han kommit? Vilken är hans favoritfilm, so far? 

MÅNADENS PROFIL: Anton Chronwall, Business Intelligence Consultant  
Ålder: 27 
Familj: Föräldrar och syster 
Bor: Halmstad 
Intressen: Resor, umgås med vänner, testa nya saker 

”Jag trivs med jobbet som BI-konsult för att det är så brett, och att jag får utlopp både för den kreativa och den analyserande sidan av mig själv.” 

De tre bästa sakerna med att jobba på DH Solutions enligt Anton:  
1. Kollegorna 
2. Flexibiliteten 
3. Höga ambitionen inom företaget 

Mer information om Business Intelligence