Månadens DH profil - Alexander Johansson


Pappa i familjen Johansson drev en revisionsbyrå. Det mesta lutade åt att det var den vägen Alexander också skulle gå. Men så började han jobba extra på Preem i Vallås i Halmstad, där han växte upp. ”Vad du än gör, så jobba med människor”, sa Alexanders chef.

– Redan där på macken upptäckte jag att sälj var intressant och att jag var ganska hygglig på det. Vi hade bland annat en säljtävling kopplat till Preem-kortet. Av alla femtonhundra anställda kom jag trea. Då var jag 22 år.

Du utbildade dig till ekonom på Högskolan i Halmstad?

– Men fick med tiden ett brinnande intresse för försäljning och strategiarbete. Att bygga och utveckla bolag är utmanande och stimulerande. Av olika anledningar har jag varit verksam i it-företag eller bolag i tillväxt. Jag blev uppringd av en rekryterare som ville diskutera en tjänst och tackade ja. Det var för ganska exakt två år sedan jag började på DH Solutions. En stor anledning till det, var att det fanns en sund personalpolitik i kombination med en tillväxtambition i företaget. Förutsättningar som är väldigt viktiga om man går in som affärsområdeschef med personalansvar, anser jag.

Vilka personliga egenskaper är din stora tillgång som affärsområdeschef?

– Jag har en förståelse för kundresan och är duktig på att se bolaget ur ett helikopterperspektiv. Men framför allt har jag lätt för att se individer och vad deras utmaningar är, både på arbetet och i livet. Jag vill vara en flexibel chef med stor social kompetens.

Vilka kunder jobbar ditt team med?

Jag är direkt ansvarig över ett team på fem personer, men chef över affärsområdet med sjutton medarbetare. Vi ser till att våra kunder får det stöd och hjälp de faktiskt har ett behov av. Där har DH Solutions stora fördelar. Som privatägt företag med personal- och kundfokus kan vi hjälpa små och medelstora företag att hitta rätt lösning både snabbt och kostnadseffektivt.

Vad trivs du mest med på DH Solutions?

– Jag älskar att jobba på ett bolag med höga ambitioner i den mest föränderliga branschen just nu. Det är inspirerande att få vara med på DH Solutions tillväxtresa där en uttalad vision är att ha 100 procent nöjda kunder.

Vad gillar du att göra på och vad önskar du att du gjorde mer av på din fritid?

– Jag har inget superbrinnande intresse men gör det jag önskar, faktiskt. Jag lever livet, känner jag.

Tid är viktigt för dig?

– Ja, jag tycker om att vara effektiv för att hinna med så mycket roligt som möjligt. Jag tycker till exempel att det är tråkigt att sova. Redan som barn sov jag bara 6 timmar, så det var alltid jag som väckte kompisarna – vardag som helg. Jag har fortfarande ett minimalt sömnbehov och samma inställning till effektivitet. Även på jobbet vill få gjort saker på ett effektivt sätt. Det kan vara en nackdel ibland. Som chef jobbar jag jättemycket med mig själv för att sakta in, samla trupperna och förklara hur jag tänkt innan jag springer på. Jag har medarbetare runt omkring mig som jag har en jättebra dialog med och som hjälper mig i min process och personliga utveckling. Jag är prestigelös och ser det som ett arbetssätt att förhålla mig till.

Vilken medarbetare vill du veta mer om, och vad vill du fråga?

Pernilla Andersson, du älskar ju att baka. Vilken tårta är du mest stolt över? Kanske kan vi få en bild på den också?

Månadens profil:  
Alexander Johansson, 
Affärsområdeschef IT-tjänster  
Ålder: 41 år 
Familj: Sambo och barn 
Bor: Halmstad 
Intressen: Padel, löpning, aktier 

Några snabba:
Stadsliv / Lantliv 
Hund Katt 
Snabb / Uthållig 
Pippi / Emil 
RockSchlager 
Mac / PC. Hallå…