MÅNADENS SÄKERHETSTIPS - Så skapar du ett säkert lösenord!

Visste du att under 2022 registrerade Microsoft hela 1287 lösenordsförsök per sekund, vilket motsvarar cirka 111 miljoner försök varje dag? (Enligt rapport från Microsoft under 2023)

Men hur skapar man ett säkert lösenord då? Och hur kan man minimera risken att bli hackad? Precis det är Johan Lindholm expert på. Så.. temat för månadens säkerhetstips från teamet är; lösenord!

Så, vad är då ett säkert lösenord? Självklart är det från fall till fall men generellt sett kan man räkna med att ett lösenord på 8 tecken tar mellan några minuter upp till ett par timmar att knäcka.

Låt oss ta ett exempel (Afterski är ju kul):
afterski – 5 sekunder (små bokstäver)

AftersKi – 22 minuter (små och stora bokstäver)

Aft3rsK1 – 1 timme (små och stora bokstäver, siffror)

Aft3r$K1 – 8 timmar (små och stora bokstäver, siffor och specialtecken)

Vi måste däremot ha musik till vår afterski…

afterskiband – 3 veckor (små bokstäver)

AftersKiband – 300 år (små och stora bokstäver)

Aft3rsK1bAnd – 2000 år (små och stora bokstäver, siffror)

Aft3r$K1b@nd –  34 000 år (små och stora bokstäver, siffor och specialtecken)

(Personligen undviker jag att använda ord/fraser över huvud taget i mina lösenord men för att illustrera så blev det enklast så här.)

Med små medel i våra lösenord kan vi alltså minska sannolikheten att det knäcks avsevärt. Det finns självklart massa variabler man får ta hänsyn till när det kommer till säkra lösenord men målet är att sprida kunskap, för att göra din tillvaro lite säkrare när du arbetar, streamar film eller bokar den där skidresan.

Skulle ni däremot vilja höja säkerheten ännu ett snäpp så skulle jag rekommendera lösningar där man inte har lösenord alls (Ja, det går finemang.. Inget lösenord att glömma och inget heller att knäcka) eller varför inte likt din telefon i stället använda ditt ansikte eller tumme?

Johan Lindholm, Cloud Architect

Per Eriksson

Försäljningschef

per.eriksson@dhsolutions.se 035-17 91 02

Ulrika Kull Nordgren

Innesäljare och inköp

ulrika.kull-nordgren@dhsolutions.se 035-17 91 11

Vill du komma i kontakt med oss?