Kunden i fokus - Eleiko

Kunden i fokus - Eleiko

Eleikos omsättning har mer än dubblerats från drygt 200 MSEK till 500 MSEK de senaste fem åren och tillväxtkurvan pekar uppåt. Trots en global pandemi som slagit hårt mot företagets internationella B2B-kunder.

– Vi säljer träningsutrustning, bland annat till gym, och insåg snabbt att våra kunder runt om i världen skulle drabbas hårt av coronakrisen. Samtidigt skulle behovet av träningsutrustning för att hålla sig aktiv hemma öka. Vi hade en strategisk långsiktig plan att öppna upp för direktförsäljning till privatkunder. Den planen satte vi full fart på direkt, säger Erik Blomberg som är vd för Eleiko.

Snabb utrullning av e-handel

Hans Blomberg är affärsutvecklare på Eleiko och ansvarig för tech-teamet som snabbt kunde rulla ut en internationell e-handelslösning efter en intensiv utvecklingsfas.
– Först ut i Storbritannien i april 2020 sedan på den nordiska och nordamerikanska marknaden. Vi kunde snabbt se ett positivt resultat. Privatmarknaden, som stod för 2 procent av försäljningen i början av 2020, ökade till 30 procent. Därmed kunde vi balansera upp hela verksamheten mitt i krisen.

Parallell flytt upp i molnet

Samma höst flyttade Eleiko över sin IT-miljö från lokala servrar i Halmstad till en modern molnbaserad lösning, Azure, i samarbete med DH Solutions.
– Utmaningen var att vi jobbade för högtryck med att rulla ut den nya e-handelsplattformen. Och att vår dagliga drift inte fick störas med några avbrott. Bland annat skulle hela vårt affärssystem Pyramid, som används av samtliga dotterbolag även i USA, flyttas upp i molnet. Men allt gick smidigt. DH Solutions hade en tydlig plan med en tydlig ansvarsfördelning i varje steg av implementeringen och förde en tät dialog med oss i kritiska moment, säger Hans Blomberg.

Flytten klar på en helg

Hela Eleikos IT-miljö flyttades tryggt upp i molnet under en helg i november. Projektet präglades av hög samarbetsvilja, tillit och ett skarpt lösningsorienterat fokus.
– På måndagen var vi igång. Hela systemet var på plats och vi kunde släppa igenom alla e-handelsorders som hade köats under helgen. Allt gick helt smärtfritt och vi är nöjda. Kompetensen är väldigt hög hos DH Solutions och de är dessutom lätta att ha att göra med, säger Hans.

Eleiko har vinnarattityd

Priset till ”Årets Entreprenör” delades ut av Halmstads kommun i början av mars 2021. Nästan precis ett år efter att samhället, näringslivet och vi alla fått anpassa oss efter corona. Vinnaren ska enligt kommunen vara ”entreprenöriell, nyskapande, visionär och ha förmågan att ständigt se affärsmöjligheter.” Stort grattis Eleiko till det fina priset säger vi på DH Solutions!

 

Tillverkning av Eleikoprodukter.

Tillverkning av Eleikoprodukter.

Rekordlyft på världsmästerskap med Eleikos utrustning.

Rekordlyft på världsmästerskap med Eleikos utrustning.

Erik Blomberg

Erik Blomberg

”Målet är att vi ska vara ett miljardföretag 2024, säger Erik Blomberg.”

Hemmagym och hemmakontor i ett.

Hemmagym och hemmakontor i ett.

Hans Blomberg

Hans Blomberg

Namn: Hans Blomberg, affärsutvecklare och Erik Blomberg, vd
Eleiko: Familjeföretaget från Halmstad är sedan mer än 60 år världsmästare inom internationell tyngdlyftning, styrkelyft, träningsutrustning och utbildningar inom träning.
Antal anställda: 175
Omsättning: 500 MSEK (2020)
Marknad: Produkterna finns i 180 länder i hela världen
Huvudkontor: Halmstad