Sjömagasinet


Vi möts av en mycket vackert belägen byggnad vid Göteborgs hamninlopp som osar av genuinitet. Många originaldetaljer finns kvar sedan 1775 då byggnaden användes som Ostindiska Kompaniets lagerhus. Sedan 1984 har lagerhuset blivit restaurangen Sjömagasinet med 37 helårsanställda och en omsättning på ca 60 miljoner SEK. 

Sedan mars 2014 har Sjömagasinet överlåtit driften av sin IT-miljö till DH Solutions. I uppdraget har ingått att Sjömagasinet ska bli av med servrar som var placerade i kökskontoret. De vill koncentrera sig på sin verksamhet och överlåta IT till en extern part. Efter övergången jobbar nu Sjömagasinet med kassaklienter, Livebookings, Office, Visma, Business Control och mail i Citrixmiljön hos DH Solutions istället för lokalt på egna datorer. Målet har varit att användarna på Sjömagasinet inte ska märka av någon skillnad utan det ska flyta på som vanligt så att de kan fokusera på sina specialiteter, så som den fantastiskt goda maten!

"Det är en stor skillnad sedan vi ingick samarbete med DH Solutions. Vi var så känsliga. Nu känner vi oss mycket mer trygga och jag ser samarbetet som en stor fördel", säger Jimmy Johansson IT-ansvarig på Sjömagasinet.

Jag träffar även Ulf Wagner som sedan 2011 håller i rodret för Sjömagasinet tillsammans med Gustav Trägårdh. Ulfs resa började redan 1984 då han blev uppringd av Göran Engström, VD för ett kommunalt bolag. Göran hade fått tillstånd att göra om lagerhuset till restaurang och ville att Ulf skulle hjälpa honom som konsult, med fokus på vin och utbildning. Ulf stannade på Sjömagasinet som konsult i 7 månader, det gick sedan 10 år ytterligare innan Ulf och Sjömagasinets vägar korsades igen. Det var på krogen som Ulf träffade Leif Mannerström som då köpt Sjömagasinet. Kort därefter började Ulf som Källarmästare och idag är han ägare.

"Jag har investerat mycket i Sjömagasinet sedan jag köpte det och det har varit en never ending story. Huset är fantastiskt, läget är fint och vi har hittat helt rätt med maten. Nu tycker jag att vi är en av Sveriges bästa restauranger", säger Ulf.

Hans historia är lång och häpnadsväckande. Förutom hans erfarenhet på flertalet kända restauranger så har han bland annat även hunnit med att skriva boken Minnen och Menyer tagit fram de fantastiska sydafrikanska vinerna Bellingham Chenin Blanc by Ulf Wagner och Klein Constantia Sauvignon Blanc by Ulf Wagner samt deltagit som tv-kock på Stjärnorna på Slottet under flertalet år. 

Under Ulfs tid på restaurangen The Place var han först i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Några år senare var det Basements tur. Sjömagasinet hade under Leif Mannerströms tid en stjärna men när en restaurang byter ägare förvinner stjärnan och man får förtjäna den på nytt.

"När jag tog över var mitt mål att få tillbaka stjärnan. Det handlar om prestige, motivation för anställda etc. Vi tappade den när jag tog över men fick tillbaka den efter 2 år vilket jag tycker är fantastiskt", säger Ulf.

Sjömagasinet följer inte trender utan går på magkänslan. Utbudet uppdateras kontinuerligt och en ny meny släpptes senast igår. Ulfs egna favorit är den klassiska Wagners hummersallad där vi fått tillgång till receptet.

"Det är en rätt där alla grundsmaker är täckta. Det är en väldigt harmonisk och komplett rätt som jag aldrig kommer att släppa", säger Ulf.

Sjömagasinets mat uppskattas av många och det har blivit bokade till alla världens hörn för att laga mat. De fick exempelvis i uppdrag att laga mat under OS i London vid tre tillfällen. Först för OS-kommittén, sedan även kronprinsessparet och slutligen för kungaparet.

dh-solutions

Vill du veta mer

Ico -phone -white 035 - 17 91 00

Ico -mail -white sales@dhsolutions.se

cboxxiieh9wl1yuqiypg-citat.jpg

Live Chat Software