Made by Halmstad


De är länken mellan utbildning, näringsliv och akademi. Visionen är att barn och unga i Halmstads kommun ska känna sig förberedda för framtiden. De ska veta vad som krävs när de söker ett arbete eller en utbildning. Och hur de ska använda sig av sin skolgång för att nå dit.

"Oavsett om man ska läsa vidare eller börja jobba direkt så är det så att många unga inte känner vad de ska med skolan till och förstår inte hur de ska använda det. Det är heller inte alltid lätt för lärarna att besvara frågan vad eleverna ska med exempelvis matte till. Då jobbar vi bland annat med att mattelärarna ska få fler svar på frågan och visar konkreta exempel", säger Anna Hammarlund, projektledare för Made by Halmstad.

Ute hos företagen får eleverna en inblick i företagets verksamhet och barnen kan ställa frågor. I de bästa fallen får eleverna ett specifikt uppdrag av företagen som de kan använda i ett skolprojekt. Där är gymnasiearbetet en klassiker.

"Vi hade några elever ute som intervjuade företagen på tyska och engelska. De gjorde sedan företagspresentationer och ett företag ville till och med ha presentationen på sin hemsida. Det var roligt".

Det var under hösten 2013 som DH Solutions deltog i upphandlingen av utvecklingen av en hemsida för Made by Halmstad. Stor vikt låg vid att få en professionell och informativ sida som riktade sig till alla relaterade målgrupper dvs. näringsliv, elever och skola.

"Vi valde DH Solutions dels för att de hade den bästa lösningen. Men jag kände också att vi hade samma värderingar och att ni ville hjälpa till med skola och arbetslivsarbetet på olika sätt. Vi har haft elever hos er på DH Solutions och er grundare Sven är väldigt engagerad i det vi gör. Så det vägde absolut in".

Webbplatsen byggd i sk responsive webdesign, vilket innebär att webbplatsen anpassas automatiskt efter skärmupplösningen i datorer, surfplattor och mobiler.

"Jag är jättenöjd med resultatet och har fått kommentarer utifrån att den ser fräsch ut och professionellt gjord. Det är till och med personer som jag inte känner tidigare som kommenterat detta".

Made by Halmstad har hjälpt över 3 700 barn bara detta läsår. Det är allt från dagisbarn till gymnasieelever.

"Vi har haft 5-6 åringar ute på företag. Fördelen när dom är så unga är att de är så öppna. De är kreativa, har social kompetens och tycker att allt är roligt. Frågar man dom om dom skulle kunna tänka sig att jobba inom industrin där vi har stor efterfrågan, så kan man prata med dom om det och de tycker det är jättekul. När man blir äldre så är skolan ofta pest och pina så det gäller att börja tidigt".

Projektet har fått mycket positiv respons. Politikerna har fått det presenterat för sig och tycker det är en viktig fråga, likadant från företagens sida. Detta är något de efterfrågat länge.

"Made by Halmstad har klättrat 83 platser på svensk näringslivsrankning för skolors attityder mot företagande. Det är en av de punkterna som vi gått absolut fortast framåt med. Vi har en ökning på 94% i antal UF-företag som en fingervisning om att det vi gör spelar roll för den allmänna kulturen", säger Anna.

Made by Halmstad stöttar konkreta skolprojekt genom att knyta kontakter, ge idéer och hjälpa till i processen. En minst lika viktig del är kompetensutveckling för personal både på skolan och i näringslivet. Made by är den hjälpande handen, du är den som skapar en bättre framtid för våra unga.

dh-solutions

Vill du veta mer

Ico -phone -white 035 - 17 91 00

Ico -mail -white sales@dhsolutions.se

Hemsidan


Madebyhalmstad.se administreras via publiceringsverktyget Umbraco med funktioner för nyheter, kalender och integration med bl a Facebook.

www.madebyhalmstad.se

Live Chat Software