Lisa Lemke


Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat för tidningar, böcker, radio, tv och reklam. Sedan drygt tio år tillbaka har vi kunnat följa hennes avslappnade, kreativa och glimtfyllda inställning till matlagning och receptskapande i våra svenska mattidningar, dagstidningar och veckotidningar, men även i utländska tidningar.

Det var under hösten 2013 som Lisa kontaktade DH Solutions då hon önskade ett lyft av sin hemsida.

"Ni är ett superbra gäng på DH Solutions med en familjär känsla. Ni kunde läsa av vad jag behövde, kom med bra förslag och tillgodosåg mina behov. Hemsidan levde verkligen upp till mina förväntningar", säger Lisa.

Jag träffar Lisa i den gamla prästgården på Skrea Backe som numera är både hem och arbetsplats sedan Lisa och hennes man Marcus öppnade Prostens Pizza i uthuset på gården. Här bor hon tillsammans med sin man Marcus, som är kock, dottern Lilly och ett litet mini-zoo med häst, hund, katt, får samt inte att förglömma ankan Prosten.

"Att bo på Skrea backe har alltid varit en dröm. Min fotograf bor här i närheten så när vi varit här har vi alltid kikat efter hus men har aldrig hittat något. Så plötsligt blev prästgården på Skrea backe till salu. Vi kände direkt att detta hus måste vi ha! Det är ett sådant inspirerande ställe att bo på när man jobbar med mat; jämte oss finns vinodling, en ekologisk bondgård, ett mejeri och massa kor, grisar etc. Allt finns här", säger Lisa Lemke. 

Prostens Pizza ligger i uthuset på gården och öppnade den 16 augusti 2013. Tanken var att pizzerian skulle bli Lisa och Marcus "lekstuga" där de kunde leva ut sin kreativitet och inspiration. De hade aldrig räknat med den genomslagskraft den skulle komma att få.

"Prostens Pizza öppnade vi som en hobby. Vi trodde att kanske grannar och lite kompisar skulle komma förbi men helt plötsligt sa det bara pang bom! När vi släpper nya tider så försvinner dom på en gång. Man känner sig nästan som Avicci", skrattar Lisa.

Lisa är utbildad journalist och jobbade även som detta under en period men saknade maten. I samma veva blev mat mycket större i Sverige. Nya tidningar kom ut och Mat Tina dök upp i rutan bland annat. Lisa började därför frilansa som mat journalist. Där skrev hon om smaker, krogar etc. Efter det hörde fler och fler av sig. Men det var under 2010 som Lisas karriär tog en ordentlig fart när hon blev kontaktad utav Bonnier angående ett bokförslag. Resultatet blev Till Grillat vilken är Lisas första bok som handlar om grilltillbehör som även belönats av Svenska Måltidsakademien i priskategorin Speciallitteratur – metod. Varken hon eller Bonnier hade kunnat föreställa sig hur stor boken skulle bli. Efter det blev hon kontaktad av TV och gjorde lördagsunderhållningen Sommarkväll på SVT 2011 och jobbade som programledare för Mitt Kök på TV4.

"Både att vara med i TV och att skriva böcker är jättekul! När man skriver böcker så blir man dock mer fri att göra lite som man vill vilket jag föredrar. Men något som verkligen hade varit roligt skulle ju vara att ha ett eget TV-program här på gården. Det är en vision".

När jag frågar efter Lisas favoritrecept så svarar hon:

"Det finns inget favoritrecept utan allt beror på tillfälle. Min farmor som är 92 år och är lite småvirrig var nyligen här med farfar efter att vi försökt få till ett besök i över ett halvår. När hon var ung så var hon Bakkvinna, vilket betyder att hon var ute på gårdar och bakade. Vi sa att hon bara måste komma hit! Till slut blev det tillfälle och direkt när farmor fick syn på kaveln, greppar hon den och sätter igång att baka. Vips så var hon helt klar i huvudet och befann sig 30 år tillbaka i tiden. Hon vägrade släppa kaveln och hon såg så lycklig ut. Hela familjen var samlad och just då så var den nybakta klåddan med smör som smält det godaste jag någonsin ätit". 

dh-solutions

Vill du veta mer

Ico -phone -white 035 - 17 91 00

Ico -mail -white sales@dhsolutions.se

Live Chat Software